DOPRAVA ZDARMA OD 95€ 🚚

Čomu sa vyhnúť v tehotenstve? Týchto 9 vecí nerobte

 

Tehotenstvo je obdobím veľkých zmien a zodpovednosti, kedy je dôležité starostlivo sa starať o svoje zdravie a zdravie vyvíjajúceho sa dieťaťa. Niektoré veci, ktoré sú bežnou súčasťou nášho života, môžu počas tehotenstva predstavovať riziko. Tento blog sa zameriava na kľúčové faktory, ktorým by sa tehotné ženy mali vyhýbať, aby zabezpečili bezpečný a zdravý priebeh tehotenstva.


1. Vyhnite sa konzumácii alkoholu a fajčeniu

Jedným z najdôležitejších odporúčaní pre tehotné ženy je úplne sa vyhnúť konzumácii alkoholu a fajčeniu. Alkohol môže spôsobiť vážne poškodenie plodu, vrátane fetálneho alkoholového syndrómu (FAS), ktorý vedie k trvalým mentálnym a fyzickým poškodeniam. Fajčenie je spojené so zvýšeným rizikom predčasného pôrodu, nízkej pôrodnej hmotnosti a respiračných problémov novorodencov.

Okrem toho fajčenie zvyšuje riziko potratu a ďalších komplikácií. Dokonca aj pasívne fajčenie môže byť škodlivé, preto je dôležité vyhýbať sa prostrediu, kde sa fajčí. Nikotín, decht a ďalšie toxické látky v cigaretovom dyme môžu prechádzať cez placentu a negatívne ovplyvňovať vývoj plodu.


2. Obmedzte kofeín a vyhnite sa energetickým nápojom

Kofeín je stimulantom, ktorý sa nachádza v káve, čaji, niektorých limonádach a energetických nápojoch. Hoci nie je potrebné úplne sa vzdať kofeínu, jeho príjem by mal byť obmedzený na maximálne 200 mg denne, čo zodpovedá približne jednej šálke kávy. Vysoká spotreba kofeínu môže zvýšiť riziko potratu a nízkej pôrodnej hmotnosti.

Energetické nápoje sú obzvlášť nevhodné, pretože obsahujú vysoké hladiny kofeínu a iných stimulantov, ktoré môžu ovplyvniť krvný tlak a tep srdca matky, a tým aj plodu. Navyše, mnoho energetických nápojov obsahuje cukry a prídavné látky, ktoré nie sú prospešné pre zdravie matky ani dieťaťa.


3. Vyhnite sa surovým a nedostatočne tepelne upraveným potravinám

Tehotné ženy sú náchylnejšie na potravinové infekcie, ako sú listerióza a toxoplazmóza, ktoré môžu byť prenášané prostredníctvom surových alebo nedostatočne tepelne upravených potravín. Listerióza môže viesť k potratom, predčasnému pôrodu alebo dokonca k smrti novorodenca. Vyhnite sa potravinám ako surové mäso, sushi, surové vajcia, nepasterizované mliečne výrobky a nedostatočne tepelne upravené mäso.

Mäso by malo byť vždy dôkladne tepelne spracované, aby sa zničili všetky potenciálne škodlivé baktérie. Okrem toho sa odporúča dôkladne umývať ovocie a zeleninu, aby sa odstránili baktérie a pesticídy, ktoré by mohli predstavovať riziko.


4. Obmedzte príjem určitých rýb a morských plodov

Ryby a morské plody môžu byť vynikajúcim zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre vývoj mozgu plodu. Avšak, niektoré druhy rýb obsahujú vysoké množstvá ortuti, čo môže byť škodlivé pre nervový systém dieťaťa. Medzi ryby s vysokým obsahom ortuti patria žralok, mečiar, makrela kráľovská a tuniak.

Tehotné ženy by mali konzumovať iba ryby s nízkym obsahom ortuti, ako sú losos, sardinky, pstruh, treska a tilapia, a to maximálne dvakrát týždenne. Taktiež je dôležité vyhnúť sa surovým morským plodom, ako sú ústrice a surové mušle, ktoré môžu obsahovať škodlivé baktérie a vírusy.


5. Vyhnite sa niektorým liekom a doplnkom

Niektoré lieky a doplnky môžu byť v tehotenstve škodlivé a dokonca nebezpečné. Je dôležité konzultovať s lekárom všetky lieky, ktoré užívate alebo plánujete užívať, vrátane voľnopredajných liekov, bylinných prípravkov a doplnkov stravy. Lieky ako ibuprofén, niektoré antibiotiká a lieky proti akné, ako sú retinoidy, môžu predstavovať riziko pre vývoj plodu.

Bylinné prípravky, aj keď sa považujú za "prírodné", môžu obsahovať zložky, ktoré nie sú vhodné počas tehotenstva. Napríklad bylinné čaje z ginka, senovky gréckej alebo šalvie môžu ovplyvniť hladiny hormónov alebo dokonca stimulovať kontrakcie.


6. Vyhnite sa toxickým látkam a chemikáliám

Toxické látky, ako sú pesticídy, rozpúšťadlá, ťažké kovy a chemikálie používané v domácnostiach, môžu byť pre plod nebezpečné. Tieto látky môžu zvýšiť riziko vrodených chýb a komplikácií počas tehotenstva. Tehotné ženy by sa mali vyhýbať priamemu kontaktu s chemikáliami, ako sú čistiace prostriedky, farby, lepidlá a rozpúšťadlá, a vždy používať rukavice a masky, ak je to nevyhnutné.

V prípade práce alebo pobytu v prostredí, kde je zvýšený výskyt toxických látok, je dôležité diskutovať s odborníkom na bezpečnosť a zdravie o potenciálnych rizikách a preventívnych opatreniach.


7. Obmedzte vystavenie sa stresu a nadmernej fyzickej námahe

Stres počas tehotenstva môže ovplyvniť nielen matku, ale aj vývoj plodu. Chronický stres môže zvýšiť riziko predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti. Je dôležité nájsť spôsoby, ako zvládať stres, ako sú relaxačné techniky, meditácia, hlboké dýchanie a pravidelné cvičenie.

Rovnako je dôležité vyhnúť sa nadmernej fyzickej námahe. Aj keď je cvičenie počas tehotenstva prospešné, je potrebné prispôsobiť intenzitu fyzických aktivít. Vyhnite sa extrémnym športom, ťažkému dvíhaniu a aktivitám, ktoré môžu viesť k pádu alebo zraneniu.


8. Vyhnite sa horúcim kúpeľom a saunám

Nadmerné teplo môže byť pre plod škodlivé, najmä počas prvého trimestra, keď dochádza k vývoju orgánov. Vyhnite sa horúcim kúpeľom, saunám a parným miestnostiam, ktoré môžu zvýšiť telesnú teplotu na nebezpečné úrovne a zvýšiť riziko defektov neurálnej trubice a ďalších komplikácií.


9. Nezabúdajte na pravidelné kontroly u lekára

Pravidelné návštevy u lekára sú kľúčové na sledovanie zdravia matky a vývoja plodu. Vyhnite sa ignorovaniu akýchkoľvek príznakov alebo zdravotných problémov, ktoré sa môžu objaviť počas tehotenstva. Pravidelné kontroly pomáhajú identifikovať možné problémy včas a umožňujú včasné zásahy.

Tehotenstvo je obdobím, keď je potrebné venovať zvýšenú pozornosť tomu, čo konzumujeme, aké aktivity vykonávame a akým látkam sme vystavení.